Ποιόν Eιδικό Ψυχικής Υγείας να Επιλέξω;

Βασικές διαφορές του Ψυχιάτρου, του Ψυχολόγου, του Συμβούλου Ψυχικής Υγείας, του Ψυχαναλυτή, του Ψυχοθεραπευτή και του Life Coach.


1. Ψυχίατρος:

Ο Ψυχίατρος είναι Ιατρός που ειδικεύεται στην Ψυχιατρική και είναι εξοπλισμένος για τη διάγνωση και τη θεραπεία σύνθετων ψυχικών διαταραχών. Με τη δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων, αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα ψυχικών διαταραχών, όπως διαταραχές προσωπικότητας, συναισθηματικές διαταραχές, σχιζοφρένεια, άνοια, διατροφικές διαταραχές, ψυχαναγκαστικές διαταραχές, αγχώδεις διαταραχές και άλλα. Η διαγνωστική τους εμπειρογνωμοσύνη βασίζεται στο εργαλείο DSM-5 (Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών). Εκτός από την ιατρική εκπαίδευση, ορισμένοι ψυχίατροι ακολουθούν περαιτέρω σπουδές για να γίνουν ψυχοθεραπευτές.

2. Ψυχολόγος:

Οι ψυχολόγοι προσφέρουν ψυχολογικές αξιολογήσεις, θεραπεία και συμβουλευτική, εστιάζοντας στην κατανόηση των διαδικασιών σκέψης και της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα. Μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν εξειδίκευση σε διάφορους κλάδους της ψυχολογίας, όπως η Γνωστική Ψυχολογία, η Κλινική, η Συμβουλευτική και η Σχολική Ψυχολογία, μεταξύ άλλων. Παρόμοια με τους ψυχιάτρους, οι ψυχολόγοι μπορούν επίσης να εκπαιδευτούν για να γίνουν ψυχοθεραπευτές.

3. Σύμβουλος ψυχικής υγείας:

Οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας διαθέτουν συνήθως προπτυχιακούς τίτλους σπουδών στις ανθρωπιστικές ή κοινωνικές επιστήμες και ακολουθούν μεταπτυχιακές σπουδές στη συμβουλευτική. Εκπαιδεύονται σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτουν οι εταιρείες συμβουλευτικής για να διασφαλίσουν την ποιότητα και την καταλληλότητα της πρακτικής τους. Αυτοί οι σύμβουλοι διευκολύνουν και υποστηρίζουν τα άτομα, τηρώντας έναν κώδικα δεοντολογίας, ενώ προάγουν την ψυχική υγεία.

4. Ψυχοθεραπευτής:

Ο τίτλος του Ψυχοθεραπευτή μπορεί να κατέχεται από ψυχιάτρους, ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας ή οποιονδήποτε ολοκληρώνει τουλάχιστον τετραετή εκπαίδευση σε ένα ψυχοθεραπευτικό μοντέλο. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που μπορεί κανείς να εκπαιδευτεί είναι μεταξύ άλλων η ψυχοδυναμική, η υπαρξιακή, η γνωσιακή-συμπεριφορική, προσωποκεντρική,  συστημική, συνθετική και άλλα, για να βοηθήσουν τα άτομα να διαχειριστούν θέματα ψυχικής υγείας και προσωπικής ανάπτυξης.

5. Ψυχαναλυτής:

Οι ψυχαναλυτές προέρχονται συνήθως από το υπόβαθρο της Ψυχιατρικής, της Ψυχολογίας ή των Κοινωνικών/Ανθρωπιστικών Σπουδών. Η εξειδίκευσή τους απαιτεί εκτεταμένη εκπαίδευση στην ψυχανάλυση, ιδίως στο έργο του Σίγκμουντ Φρόιντ. Ένα κρίσιμο στοιχείο της εκπαίδευσής τους περιλαμβάνει προσωπικές θεραπευτικές συνεδρίες, οι οποίες συχνά διεξάγονται τρεις φορές την εβδομάδα.

6. Προπονητής ζωής (Life Coach):

Οι Life Coaches επικεντρώνονται στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Γενικά δεν διαθέτουν άδεια ή δεν ρυθμίζονται όπως οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Οι Life Coaches παρέχουν καθοδήγηση, κίνητρα και υποστήριξη για να βοηθήσουν τους πελάτες να επιτύχουν τους στόχους τους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτοί οι επαγγελματίες έχουν διαφορετικό εκπαιδευτικό υπόβαθρο και ρόλους, οι οποίοι αποσκοπούν στην ενίσχυση της ψυχικής και συναισθηματικής ευεξίας.

Κάνοντας μια επένδυση για να βρείτε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας, είναι ζωτικής σημασίας να βεβαιωθείτε ότι διαθέτει τις κατάλληλες πιστοποιήσεις και είναι ο κατάλληλος για τις μοναδικές σας ανάγκες. Η ευημερία σας είναι υψίστης σημασίας και η επιλογή του σωστού ειδικού μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στο ταξίδι της ψυχικής σας υγείας.

Επιμέλεια/Αρθρογραφία

Θεμελίνα Σαββαΐδη
MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία
Εκπ. Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία Παιδιών/Ενηλίκων.